Airsoftaajan johtajien esikuvat sotaelokuvissa

/Airsoftaajan johtajien esikuvat sotaelokuvissa

Airsoftaajan johtajien esikuvat sotaelokuvissa

Parhaimmin tunnettuja sotaelokuvia ovat mm. Taistelutoverit (Band of Brothers), Kuningas Arthur (King Arthur), Rautaristi (Cross of Iron), Stalingrad sekä Isku Mogadishuun (Blackhawk Down). Eipä kuitenkaan unohdeta, että klassikoista ovat tunnettuja suomalaisia elokuvia esim. Tuntematon sotilas kahtena eri versiona, Tali-Ihantala ja Talvisota sekä Rukajärven tie.

Miten tämä koskettaa airsoftia on se, että näissä elokuvissa osoitetaan oikeita johtajan taitoja taistelutilanteessa ja muutenkin joukkojen johtamisessa. Kärsivällisyys, päättäväisyys, tilanteen ja hermojen hallinta kovimmissakin olosuhteissa (Stalingrad mm. on tästä hyvä esimerkkielokuva). Sotilaan esikuvana on yleensä joku sankari, monesti johtaja kuten aliupseeri tai upseeri. Taistelutilanteen alkaessa heiketä, voimien ehtyessä ja nälän viedessä taistelukykyä alkaa päätöksentekokyvyn aleneminen. Pahimmillaan se voi tuhota koko ryhmän, joukkueen tai jopa komppanian. Oikea johtaja osaa kuitenkin komentaa joukkonsa olosuhteiden pakosta taistelutilanteellisesti parempaan paikkaan, josta voi vielä yrittää tavoitella voittoa tai edes viivyttää vihollista auttaen näin muita aseveljiään.

Taistelutoverien viidennessä jaksossa (Crossroads) Luutnantti Winters vie joukkonsa voittoon alivoimalla ja vieläpä huonoista asemista. Jenkit kirjaimellisesti lahtaavat saksalaisia sotilaita. Suosittelemme katsomaan ”Taistelutoverit”, koska se on yksi parhaista sotaelokuvasarjoista. Taistelutoverit koostuu 10 erillisestä jaksosta, joissa seurataan sodan etenemistä amerikkalaisten laskuvarjojääkärien näkökulmasta. Luutnantti Winters osoittautuu erittäin hienoksi upseeriksi, ja hän yleneekin sodan myötä lopulta majuriksi.

Elokuvassa Isku Mogadishuun amerikkalaiset sotivat paikallisia militantteja vastaan. Elokuvan yksi perusopetuksista on, että kaveria ei jätetä. Amerikkalaiset sotilaat maksoivat siitä kovan hinnan, etteivät jättäneet ketään paitsi ihan pakon edessä. Se on yksi elokuvista, joka opettaa johtajuudesta tulevan vastuuntunnon olevan erittäin tärkeä asia. Mikäli haluat johtaa kunnolla, ota joukostasi vastuu kentällä taisteluiden kiivaudesta ja tilanteen vaikeudesta huolimatta.

Kuningas Arthur (Artorius) osasi johtaa joukkoja aivan käsittämättömällä tavalla noustakseen legendaksi Britannian ja Rooman historiassa. Taru jatkaa elämistään edelleen ainakin elokuvassa. Arthur omaa kaikki johtamiseen tarvittavat taidot – taktinen silmä, rohkeus, oikeudenmukaisuus ja tasavertaisuus. Vaikka Arthur uskookin kristillisten jumalaan, hän silti toimi ns. ”pakana-ritareiden” johtajana ja antoi heidän pysyä pakanoina. Arthurille oli tärkeätä saada asiat hoidettua kunnolla hänen tavallaan ja Arthurhan ei periksi antanut edes ylivoimaisen vihollisen edessä.

Korpraali Steiner Rautaristi elokuvassa teki ryhmänsä kanssa voittoisia iskuja vihollista vastaan – jokaisessa tilanteessa resurssien ja mahdollisuuksien puitteissa. Korpraali Steiner oli omapäinen ja tietyllä tapaa käskyjä noudattamatonkin, ja teki asiat omalla tavallaan. Omat sotilaat olivat hänelle tärkeä asia ja aseveljet kunnioittivat häntä upseereita myöten. Steiner oli omalla tyylillään parempi rintamajohtaja kuin rautaristiä tavoitteleva kapteeni Stransky. Steiner osasi johtaa joukkoja ns. toverijohtajana, ei preussilaisena ylimielisenä upseerina.

Tuntematon Sotilas on suomalainen sotaelokuva, joka kertoo tarinaa Suomea kohdanneista toisen maailmansodan kauhuista. Jokaisena itsenäisyyspäivänä tämä elokuva tulee televisiosta. Luutnantti Koskela oli todellinen toverijohtaja, mistä ammattiupseerit eivät pitäneet. Elokuva kertoo konekiväärikomppanian toiminnasta sodan aikana. Alikersantti Lehto ja myös alikersantti Rokka sekoittavat pakkaa omalla tavallaan. Päättäväisinä, itsepäisinä pelottomina sotilaina ja vailla herran pelkoa he vain halusivat säilyttää Suomen itsenäisyyden.

Hyvä johtamiskyky voi olla luonnollista dominoivillekin persoonille. Elokuvista saa hyviä roolimalleja  airsoftinkin kannalta. Jotkut pelaajat voisivat katsoa em. elokuvat ja mennä itseensä – olenko minä hyvä johtaja vai en. Johtajuus ei silti tarkoita, että olisit hyvä pelaaja kentällä. Sinä olet vain tärkeämmässä asemassa kuin tavallinen rivimies. Hyvä johtajuus ei myöskään tarkoita sitä, että oma joukkueesi tai ryhmäsi saa eliminoitua mahdollisimman monta vastapuolen pelaajaa. Taistelutilanteessa pitää pystyä ottamaan huomioon osapuolen kokonaistilanne. Airsoftissa pitää ymmärtää mitkä ovat oman ryhmäsi/joukkueesi/komppaniasi vahvuudet ja mitkä heikkoudet.

Vastapuolen joukon tuhoaminen on vain osa peliä. Tehtävien suorittaminen ja omaa joukkoa kuuleminen sekä tukeminen että kannustaminen kuuluvat peliin. Joistakin pelaajista ei voisi välillä uskoa, että he ovat johtaneet joukkueellista pelaajia. Monet alaikäiset ovat pärjänneet paremmin johtajina kuin pitkän linjan aikuiset airsoftaajat. Johtajuus ei siis aina todellakaan katso pelkkää ikää, reservin sotilasarvoa tai aiempaa pelikokemusta.

Toimitus

 

Linkit:

Stalingradin taistelu wikipedia:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Stalingradin_taistelu

Rautaristi (Cross of Iron) wikipedia:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Rautaristi_(elokuva)

Tuntematon sotilas wikipedia:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tuntematon_sotilas

Tali-Ihantala suurtaistelu wikipedia:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Talin-Ihantala_taistelu

Rukajärven tie sotaelokuva wikipedia:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Rukajarven_tie_(elokuva)

2019-01-09T15:00:09+00:00