Auringonpistos ja lämpöhalvaus (hypertermia)

/Auringonpistos ja lämpöhalvaus (hypertermia)

Auringonpistos ja lämpöhalvaus (hypertermia)

Auringonpistos tarkoittaa elimistön liiallista lämpenemistä (hypertermia), joka johtuu suojaamattomaan päähän kohdistuneesta lämpörasituksesta. Auringonpistos on lämpöhalvauksen lievempi muoto.
Hypertermia ei ole sama asia kuin kuume. Bakteeri tai virus aiheuttaa kuumeen, hypertermian aiheuttaa elimistön ulkopuolinen tekijä joka nostaa lämpöä.

Syyt

Hypertermian eli elimistön liiallisen lämpiämisen syinä ovat mm. liiallinen fyysinen rasitus lämpimässä ilmanalassa, oleskelu lämpimässä ilman riittävää viilennystä ja liiallinen saunominen usein runsaan alkoholinkäytön myötä.
Lämmön aiheuttamille oireille altistavat ylipaino, huono fyysinen kunto, vanhuus, alkoholi ja monet eri lääkeaineet (nesteenpoistolääkkeet, beetasalpaajat, allergialääkkeet, mielialalääkkeet ja eräät tulehduskipulääkkeet säännöllisesti käytettyinä) sekä huumausaineista psykostimulantit kuten amfetamiini, kokaiini, PCP (angel dust) ja LSD.

Oireet

Hypertermia liittyy usein kuivumiseen eli dehydraatioon. Nesteen puuttumisen takia elimistön kannalta välttämätön hikoilu voi loppua ja iho muuttuu kuivaksi. Muina oireina on mm. pahoinvointi, heikotus, väsymys, ärtymys, huimaus, ripuli ja sekavuus. Lämpöuupumuksen oireina ovat fyysisen ja henkisen toimintakyvyn heikkeneminen, mikä voi johtaa tapaturma-alttiuden lisääntymiseen. Myöhempinä oireina voi verenpaine laskea ja sen seurauksena iho sinertyy ja nousee kananlihalle. Näköhäiriötä voi esiintyä ja tajunnan menetys voi olla seurausta vakavasta lämpöhalvauksesta. Lämpöhalvaus voi johtaa kuolemaan varsinkin vanhuksilla ja lapsilla, usein syynä on nestehukka ja muiden sairauksien yhteisvaikutus.
Auringonpistoksen oireet ovat lievempiä kuin varsinaisen lämpöhalvauksen. Siinä voi esiintyä tyypillisesti päänsärkyä, pahoinvointia, huimausta, ärtymystä ja lämpöturvotusta sekä lihaskouristuksia

Ehkäisy

Erilaisten lämpöhalvausten ennaltaehkäisy on tärkeintä. Riittävä nesteytys on keskeinen asia.
Alkoholin, kahvin tai teen nauttiminen ei korjaa nestehukkaa. Tämä johtuu siitä, että ne voivat lisätä virtsaneritystä. Runsas nesteen nauttiminen on välttämätöntä, janontunne ei ole luotettavin nestehukan osoittaja. Virtsan väri on hyvä mittari, tummankeltainen ja niukka virtsa on merkki dehydraatiosta.
Lämpimällä säällä on syytä käyttää kevyitä ja väljiä vaatteita, jotka mahdollistavat hikoilun. Pää ja niska on suojattava auringolta sopivalla päähineellä. Raskasta fyysistä rasitusta on vältettävä ja pidettävä riittävästi taukoja.

Ensiapu

Lämpöhalvauksen saaneen henkilön viilentäminen ja nestehukan korjaaminen ovat tärkeintä.
– Välitön varjoon hakeutuminen
– Vaatetusta vähennetään
– Kylmää vettä iholle, myös pään alueelle
– Vaatteita viuhtomalla voidaan lisätä tuuletusta kenttäoloissa
– Kylmää vettä juotetaan

Hoito

Vakavat lämpöhalvaukset hoidetaan sairaalassa. Oireina ovat mm. voimakas uupumus, pyörtyminen, näköhäiriöt, kouristukset ja sekavuus. Tällöin hoitoon kuuluvat aggressiivinen viilennys ja suonensisäinen nesteytys (ns. virkistystippa).

Järjestäjän vastuu

Airsoftissa pelaajat välillä unohtavat riittävän nesteytyksen ja päähineen pitämisen päässä ehkäisemässä auringonpistoksia. Pelinjärjestäjien vastuulla on huolehtia riittävästä nesteen saamisen mahdollisuudesta eli vettä on oltava pelipaikalla järjestäjän toimesta, lisäksi on oltava riittävä ensiapuvalmius ja vastuullinen järjestäjä myös muistuttaa pelaajia nesteen nauttimisesta offarilla sekä pelitauoilla.

Sandell

Lähteet:

Duodecim terveyskirjasto / terveysportti
Lääkärin käsikirja
Wikipedia
Finlex

2016-08-13T19:35:05+00:00