Ensiapu ja airsoft

/Ensiapu ja airsoft

Ensiapu ja airsoft

Airsoft ei ole riskitön harrastus, vaikka silmäsuojaimet olisivat kunnossa. Ritilämaskien läpi voi tulla kuulien pirstaleita, hampaatkin voivat lohjeta tai haljeta, mikäli hammassuojia ei ole. Ainoa pakollinen pelivaruste jokaiselle airsoftaajalle on silmäsuojain tai maski.

Välillä skenaarioissa näkee pelaajia, joilta vuotaa verta kasvoista, kun vastapuolen pelaaja on ampunut tehokkaalla aseella liian läheltä. Yhdessä tapahtumassa 6mm kuula oli uponnut pelaajan posken sisälle. Pieniä haavereita sattuu varmaan 99,9 % peleistä, jolloin ensiapuun riittää pelkkä laastari tai pieni sidos. Jokaisen airsoftaajan olisi hyvä tuoda mukanaan oma ensiapulaukku peliin tullessaan mahdollisten haavereiden varalle. Ideal-side olisi hyvä lisä ensiapulaukussa, mikäli nilkka tai polvi pääsee nyrjähtämään vaikeassa maastossa tai rakennetulla alueella.

Ensiapu 1 (EA1) ja Ensiapu 2-kurssit ovat enemmän kuin suotavia kursseja, jotka suositeltavasti jokainen airsoftaaja kävisi läpi. Suomen Punainen Risti (SPR) järjestää joka vuosi ensiapu-kursseja, jotka eivät maksa paljoakaan. Ensiapukursseista voi olla myös hyötyä työelämässä esimerkiksi purkutyömaalla ja muutenkin, jos illanvieton aikana sattuu haavereita.

Jokainen pelinjärjestäjä on vastuussa pelaajista, jotka ovat ilmoittautuneet peliin. Tämän takia pelinjärjestäjän olisi hyvä olla käynyt ensiapukurssi. Ainakin pelialueella tai uudelleensyntymispaikalla olisi hyvä olla edes yksi ensiaputaitoinen järjestäjä/pelaaja, mikäli jotakin sattuu tapahtumassa. Laki velvoittaa järjestäjää hoitamaan ensiavun pelialueella ja pahemmassa tapaturmassa pelialueen (hälytys)osoite pitää olla tiedossa ambulanssia soitettaessa – eli vaikka et tietäisikään pelialueen tarkkaa osoitetta, niin pelialueen osoite pitäisi löytyä pelinjärjestäjän kotisivuilta.

Mikäli ensiapu/lääkintä kiinnostaa enemmän, niin Suomen armeija voi tarjota varusmieskoulutuksessa 9 kk tai 12 kk pestin lääkintämiehenä tai lääkintäalikersanttina. Koulutus armeijassa on erittäin laaja-alainen verrattuna ensiapukurssien oppimäärään. Yksi hyvä muistisääntö, miten tutkia potilasta on SiPuLi ja RiVaLaiSeRA. SiPuLi on lyhenne sanoista Silmät-Puhe-Liike ja RiVaLaiSeRA on lyhenne sanoista Rintakehä-Vatsa-Lantio-Selkäranka-Raajat-Aivot. Näillä muistisäännöillä potilaan tutkiminen nopeutuu vaivattomasti. Lääkintämieskoulutusta ei voi kyllä suositella neulakammoisille tai verikammoisille, koska lääkintään koulutettava joutuu pistämään kanyylin (nestehoidon aloittamiseen tarvittava neula-mekanismi) joukkuetoverilleen suoneen sekä katsomaan erilaisia kuvia koulutustilaisuuksissa, mitä oikeissa sodissa tai konflikteissa on tapahtunut mm. kranaatin sirpaleiden vaikutuksesta.

Ensiapu on hyödyllinen taito jokaiselle kansalaiselle, vaikka opetettuja taitoja ei aina tarvittaisiinkaan. Airsoft-peleissä harvemmin sattuu pahasti, mutta valmistautuminen pahimpaan ei ole huono asia. Jos ei ole rahaa tai resursseja lähteä ensiapukursseille, niin internetistä pitäisi löytyä painesiteen laittamisen ohjeet ja tässäkin voi soveltaa sidokseen esim. laittamalla paineen vaikka sytkärillä ja puhelimella. Sitten joskus kun pahempi haaveri sattuu, niin vyöstä voi laittaa kiristyssiteen haavan yläpuolelle. Lyhyesti siis, osta ensiapupaketti ja lue internetistä ohjeita köyhälle, varakkaammat yksilöt voivat sitten kouluttautua ensiapu-kursseilla.

IMG_0473IMG_0468

Apache

 

Lisätietoa:

Punainen risti: http://www.ensiapukoulutus.fi/fi

Ensiapu (Wikipedia): http://fi.wikipedia.org/wiki/Ensiapu

2019-01-09T15:00:13+00:00