Ensiavun järjestäminen skenaarioissa

/Ensiavun järjestäminen skenaarioissa

Ensiavun järjestäminen skenaarioissa

Ensiavun järjestäminen airsoft-pelejä varten on erittäin tärkeätä. Kevyisiin viikonloppupeleihin ei välttämättä tarvitse varautua niin paljoa, mutta skenaarioihin kyllä. Skenaario kestää yleensä yhden päivän, maksimissaan kaksi, ja tässä ajassa haavereita voi sattua hyvin monenlaisia (poikkeustapauksena esimerkiksi Berget-pelisarja Ruotsissa, mikä on pidempi pelitapahtuma). Suuremmissa tapahtumissa varsinkin ensiavun järjestäminen jo lain mukaankin on järjestäjän vastuulla.

Mitä ensiapulaukusta pitäisi löytyä? Laastareita, sidosharsorullia, haavalappuja, ensisiteitä, rasvalappuja, sakset, TOPS-puikkoja, käsidesi  sekä haavan desinifiointiin oma(t) pullonsa, IDEAL-siteitä sekä kylmägeeli-pusseja.

Suurin osa varmaan tietääkin jo, että sidosharsorullat, haavalaput sekä rasvalaput sopivat isommille haavoille. Pienempiin nirhaumiin riittää pelkät laastarit. Ensiside on paksumpi ja fiksusti suunniteltu side, joka muodostaa oikein sidottuna painesiteen haavan päälle joka tyrehdyttää, suojaa ja painaa haavaa. IDEAL-side ja kylmägeeli-pussit toimivat nyrjähtäneisiin nilkkoihin ja polviin ensiavuksi.

Lääkkeinä on hyvä olla allergialääkkeitä. Histamiinin pitäisi auttaa nenän vuotoon sekä vuotaviin silmiin, joka johtuu pujoista tai koivun siitepölystä. Ampikyy paketti olisi myös hyvä olla, koska jos ampiaisen pistolle allerginen ihminen saa piston kohtalokkaaseen paikkaan, niin siitä voi seurata anafylaktinen shokki. Hoitava aine Ampikyy-paketissa on kortisoni. Burana ja Paratabs ovat yleiseen särkyyn (mm. päänsärkyyn) hyviä lääkkeitä. Vielä mainittakoon, että hiilitabletit ovat käteviä esim. kun syöt jotakin vanhentunutta, niin hiilitabletit imevät haitallisia aineita itseensä. Hiilitabletin voi korvata syömällä nuotiosta palaneita hiiliä, mutta hiilitabletit eivät auta paljoakaan, jos menet ja syöt kärpässienen pelikentällä. Viidakossa osa papukaijoista on oppinut hyödyntämään ihmisten nuotioita – papukaijat syövät myrkyllisiä kasveja ravinnokseen, jonka jälkeen ne menevät ja ottavat hiiltä nuotiosta.

Suurempia tapaturmia varten pelinjärjestäjillä pitäisi olla ensisiteitä, koska verenvuodon tyrehdyttäminen on ensisijaista. Pelin järjestäjällä harvemmin on kykyä vaativampaan ensihoitoon ja muutenkin jatkohoito kuuluu terveyskeskuksen tai sairaalan vastuulle riippuen vamman vakavuudesta.

Vaikka pelinjohto järjestääkin ensiavun peliin, olisi pelaajilla myös hyvä olla oma pieni ensiapupaketti mukana taskussa. Varustelekan sivuilta löytyy hyviä ensiapupaketteja, joita voi sitten täydentää apteekista ostettujen tarvikkeiden avulla oman tarpeen mukaan. Ensiavusta ei voi koskaan kirjoittaa liikaa, koska osa pelaajista ei lue/opiskele/opettele näitä asioita.

 

Toimitus

2019-01-09T14:59:57+00:00