Haulikon rooli

/Haulikon rooli

Haulikon rooli

Haulikon rooli

 

Haulikko on kaikille kiva tuttavuus, paitsi niille jotka joutuvat ”kuulasateeseen”. Oikeita haulikoita löytyy niin helkutin monta, että en pysty edes luettelemaan kaikkia. Suosituin malli on luultavasti Remington 870 mallin tukilla, airsoft-haulikoistakin löytyy paljon eri malleja.

Airsoft-haulikot ovat erityisen hyviä, koska useimmat niistä ampuvat kolme kuulaa per latausliike. Tämä lisää osumavarmuutta ja se, että kuulat lähtevät samantien piipusta, kun painat liipaisinta. Sähköaseisiin tulee pieni viive, eli kuula ei lähdekään heti piipusta, joten vastustaja ehtii maastoutua joissain tilanteissa. Haulikolla pelataan myös lyhyemmillä etäisyyksillä kuin viritetyillä sähköpyssyillä.

Hieman haulikoiden historiasta, harvemmin käytettiin sodassa laajemmin. Ensimmäisessä maailmansodassa ja myöhemmissä sodissa partisaanit/aseistautuneet siviilit turvautuivat haulikoihin paremman kaluston puutteessa. Haulikoita on ollut käytössä mm. Vietnamin sodassa, Amerikan SWAT-joukoilla sekä toki muidenkin maiden poliisi- tai sotilasorganisaatioilla. Jotkut haulikot pystyvät laukomaan koko oven lukon rikki palasiksi täyteisellä ammuksella. SWAT käyttää myös ovenavaus-panoksia, ”ovimoukaria” tai pistoolia oven avaamiseen (ei taida toimia, kunnon potku on tehokkaampi).

Airsoft-haulikot ovat jousiviritteisiä tai kaasulla toimivia. Joihinkin kaasuhaulikoihin saa ladattua jopa 8 kuulan kertalaukauksen. Osa piipusta tulevista kuulista ei kuitenkaan aina lennä toivottuun suuntaan. Täysimittaisten haulikoiden kaveriksi on myös tullut katkaistuja haulikoita, joita voi esimerkiksi kantaa reidellä turvallisesti (plus kätevästi).

Kokopitkän haulikon kantaminen airsoft-peleissä onnistuu kätevästi kantohihnassa, esimerkiksi vara-aseena. Haulikot ovat ns. ”joka paikan höyliä”, koska ne sopivat sisätiloissa pidettäviin peleihin ja etenkin kokopitkät haulikot metsässä pidettäviin peleihin. Jousitoimista haulikkoa kuitenkin kannattaa miettiä isompiin skenaarioihin, koska talvipeleissä sähkötoimiset aseet eivät aina toimi koko skenaariota. Haulikolla on lisäksi oma ”fiilistelyarvonsa”.

Haulikko on hieno ja mukava lisä sähkötoimisen automaattiaseen kaveriksi pelikentälle. Halvimmat haulikot lähtevät hinnaltaan muutamista kymppeistä, mutta esimerkiksi Maruin valmistamat jousitoimiset haulikot ovat melkein pari sataa euroa hinnaltaan. Tästä voi jokainen miettiä itselleen päätoimisen tai sivutoimisen aseen, ottaen toki huomioon minkälaisissa peleissä käy tai mikä on oma airsoft-pelirooli.

 

Praia

2019-02-07T21:03:31+00:00