Hyvä käyttäytyminen airsoft-peleissä

/Hyvä käyttäytyminen airsoft-peleissä

Hyvä käyttäytyminen airsoft-peleissä

Airsoft on sosiaalinen harrastus, joka tapahtuu tietokoneen ulkopuolella. Tässä harrastuksessa mitataan kuntoa, päätöksentekokykyä, sopeutumiskykyä ja ryhmätoimintavalmiuksia. Komentajilla, joukkueenjohtajilla ja ryhmänjohtajilla on suuremmat paineet peleissä kuin tavallisella rivimiehellä, koska heidän pitää yrittää tehdä hyviä päätöksiä. Huonot päätökset johtavat joukkojen tuhoutumiseen ja sitten osa pahoittaa mielensä… Clausewitziläisen sodankäynnin oppien mukaan on kuitenkin parempi tehdä huonompiakin päätöksiä kuin jättää aloite täysin vastapuolelle. Silloin tappio airsoft-pelissäkin on yleensä aina edessä, toisaalta aina ei voi voittaa. Peliähän tämä vaan on ja hauskanpitoa!

Airsoftissa käyttäytyminen kentällä ja offarilla on erittäin tärkeässä roolissa. Yleensä me suomalaiset olemme ”juroja” sekä ”tuppisuita” kun kohtaamme tuntemattomia. Airsoft-peleissä käytös saattaa kuitenkin muuttua ja tuntemattomille jutteleminen ei enää vaadi niin korkeata kynnystä. Baareissa tuntemattomille juttelu saattaa aiheuttaa riidan ja kipeän nenän, ja kadulla suuta ei voi monestikaan avata, koska joku voi luulla sinun olevan joku hiton (huume)hörhö tai mielenvikainen.

Pelikentällä pitäisi noudattaa ”herrasmiessääntöjä”. Mikäli saat osuman, niin tunnustat sen heti. Mikäli olet epävarma, kannattaa ottaa osuma ettei tule konfliktia. Vastakohtaisesti, mikäli et ole varma osuitko niin älä aloita huutelua: ”helvetin modettaja”. 6mm kuulan näkeminen kymmenien metrien päähän tuskin usein onnistuu. Mikäli olet epävarma, ammu uudestaan. Jokaisen kannattaa muistaa, ettei airsoft-aseen kuulan kantama ole aidon rynnäkkökiväärin luokkaa, ihan oikeasti.

Peleissä hyvällä käytöksellä selviää pitkälle, koska johtajien kiittäminen hyvästä yrittämisestä sekä organisaattoreiden kiittäminen lopussa saattaa tehdä sen hyvän fiiliksen. Myös vastapuolen kiittäminen pelistä kuuluu mielestämme itsestään selviin hyviin tapoihin. Tämä toki välillä jää ihan aiheestakin tekemättä, mikäli vastapuoli on tietoisesti rikkonut pelin sääntöjä ja herrasmiestapoja. Tällöinkään ei kannata provosoitua ja alkaa haastamaan riitaa. Pelien jälkibriiffissä (loppusanat pelistä) taputtaminen on myös ollut monessa eri pelissä tapana, jolla osoitetaan oma kunnioitus kaikkia osallistuneita kohtaan.

Asiattomien kommenttien huutelu pelikentällä ei ole kenenkään mielestä kivaa ja se pilaa pelitunnelman. Vanha kunnon ”tulkaa hakemaan leipää”-huuto on kuultu todella monessa pelissä ja kun juttujen taso pysyy neutraalilla tasolla eli ei mennä ns. henkilökohtaisuuksiin, niin kukaan ei tunne oloaan syrjityksi tai tunteitaan loukatuksi.

Hyvään pelikäyttäytymiseen kuuluu myös se, että köyhempää, aloittelijaa tai nuorempaa ei haukuta heti esim.  naskiksi (= harrastuksen juuri aloittanut) tai muutenkaan arvostella ketään negatiivisesti. Armeijan aloittaneille löytyy nimitys ”mosa” eli alokas. Asennevamma on hankalin vamma korjata, valitettavasti se ei onnistu        yleensä millään…

Aikanaan 10 vuotta sitten moni hankki ensimmäiset jousitoimiset airsoft-pyssynsä ja halvimmat maastopuvut mistä halvimmalla sai. Silloin ei pilkattu varusteista kun kaikilla oli yleensä yhtä vaatimattomat kamat. Nykyään on toki tiukkojen varusterajojen pelejä, silloin on syytä kunnioittaa pelinjärjestäjän asettamia ase- ja varusterajoja. Viikonloppupeleissä missä on vaan hihanauhat erottamassa osapuolet, niin huutelu toisen alhaisesta varustetasosta voitaisiin nimetä ihan hyvin ”airsoft–kiusaamiseksi”. Miettikää asiaa siis ihan tosissaan.

Hyvät kanssaharrastajat, älkää loukkaantuko tästä blogista. Peleissä käyttäytyminen ei pitäisi olla vaikeata.  Kunnioitetaan siis kaikki toisiamme, toistemme varustautumista ja sitä, että pääsimme edes samaan peliin näinä tiukkoina aikoina, kun rahat kaikkeen harrastustoimintaan on tiukoilla.

 

Toimitus

2019-01-09T15:00:10+00:00