Kamikazet – itsemurhalentäjät japanissa

/Kamikazet – itsemurhalentäjät japanissa

Kamikazet – itsemurhalentäjät japanissa

Kamikaze – itsemurhaiskut

Japanin kieli ei ole samanlainen kuin englanti ja kouluissa harvemmin opetetaan japanin kieltä joten ihan ensimmäiseksi pitää kertoa, mitä termi ”kamikaze” tarkoittaa. ”Kami” tarkoittaa jumalaa ja ”kaze” tarkoittaa tuulta. Koko termi itsessään siis tarkoittaa ”jumalan tuulta” tai ”jumalaista tuulta”.

Vuonna 1942 Midway-saarilla japanilaisten sotaonni oli kääntynyt tappiolliseksi ja päällystön piti keksiä keino puolustaa Japanin läheisiä saaria ja japania itseään valtavaa vastapuolen laivastoa vastaan. Upseerit ja korkea-arvoiset sotilashenkilöt pitivät kokouksen, jonka lopputuloksena tuli myönteinen päätös kamikaze-yksiköille. Kamikazen tehtävänä oli tarkoitus pamauttaa räjähteillä pakattu taistelukone/hävittäjä suoraan johonkin vastustajien sotalaivaan ja upottaa se yhdellä iskulla. Osa kuitenkaan ei koskaan päässyt lähellekkään laivaa ilmatorjuntatykkien vuoksi. Toiset taas osuivat, mutteivat aina onnistuneet upottamaan laivaa.

Japanilaiset tarvitsivat kamikaze-itsemurhalentoihin lentäjiä, joten osa lentokouluun menneistä ei oppinut lentämään konetta kunnolla koskaan vaan heidät otettiin ns. ”koulun penkiltä” suoraan tositoimiin. Useimmiten kamikaze-lentäjät olivat vapaaehtoisia ja osa heistä oli liikuntarajoitteisia, joten heistä tuli osa sodan tappioita.

Vuoden 1944 lokakuussa Japaniin perustettiin erikoishyökkäys-osasto. Heidän tarkoituksena oli hyökätä Filippiinien itäpuolista laivastoa vastaan. Myös Okinawan lähellä olevat yhdysvaltalaiset ja brittiläiset merivoimat piti kukistaa. Kamikazet lensivät useimmiten ”Zero”- hävittäjillä, mutta myös D3A VAL-syöksypommittajia tarvittiin, koska tähystäjät pystyivät näkemään kohteen liikkuessaan eteenpäin hyökkäysmuodostelmassa. Yokosuka MXY7-rakettipommeja hyödynnettiin kamikaze-iskuissa, mutta vain muutamat onnistuivat osumaan kohteeseen.

Japanilaisten kamikaze-iskut olivat viimeinen epätoivoinen yritys kääntää sodan suunta tappiosta voitolliseksi vaan toisinpas kävi. Pearl Harborissa kuoli ja hävisi noin 3400 yhdysvaltojen taistelijaa sekä materialistisesti todella paljon sotavälineistöä. Kamikazet saivat osittain sen mitä halusivat, mutta Japani silti hävisi toisessa maailmansodassa.

Kamikaze-lentäjät olivat osittain onnistuneita, koska, jos japanilla olisi ollut hallussa enemmän itsemurhapommittajia – tilanne voisi olla toinen. Filippiineilläkään liittoutuneiden tuhoaminen ei onnistunut. 25. lokakuuta 1944 Leytenlahden taistelussa ensimmäinen kamikaze lensi A6M5 Zero -koneellaan päin lentotukialus USS St. Lon kantta. Tämä isku upotti laivan.

Mitä voimme tästä oppia… Kamikaze-lentäjät/pommittajat olivat pioneerejä omalla alallaan. Kamikazet helpottivat japanin sotatoimia, mutta vain vähän aikaa – siis hidasti liittoutuneiden hyökkäysvoimia. Liittoutuneiden merijalkaväki joutui kärsimään myös malariaa yms. infektioita japanin saarilla ja siksi hyökkäys japania vastaan oli hidasta.

Sal

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kamikaze
https://historianet.fi/sota/toinen-maailmansota/japanin-kamikazelentajat-nousivat-ilmaan

2019-04-22T15:01:26+00:00