Kenkien hoito ja kunnossapito

/Kenkien hoito ja kunnossapito

Kenkien hoito ja kunnossapito

Airsoftaajien suosimat jalkineet ovat yleensä maihinnousukenkiä (tutummin maiharit) tai jonkinlaisia nilkkaa tukevia maastokenkiä, joita voi käyttää mm. vaeltamisessa. Hyvät kengät takaavat sujuvan, mukavan pelinautinnon ilman rakkoja ja mahdollisesti myös kuivat sukat. Kenkien huolto on monelle varsinkin armeijaa käymättömälle henkilölle nykyään vierasta puuhaa, joten toimitus teki kenkien hoitamisesta pienen lyhytoppimäärän mittaisen käytännön läheisen blogin.

Maihinnousukenkien huoltotoimenpide on yksinkertainen prosessi. Kaksi vinkkiä kenkien putsaamiseen on, että ensin asetetaan pari sanomalehteä avattuna lattialle. Sitten laitetaan toinen käsi kenkään. Tällöin voit pyörittää kenkää kädessä ja toinen käsi hoitaa muut operaatiot.

Sanomalehtien päällä toteutetaan kenkien putsaus ja lankkaus. Ensiksi pitää saada irtoava lika pois harjaamalla ja tarvittaessa kostealla rätillä pyyhkimällä. Puhdistaessa ei saa naarmuttaa tai muuten vahingoittaa jalkineen pintaa. Sen jälkeen kun maiharista ei irtoa enää hiekkaa/mutaa yms. on kenkä valmis lankkaukseen. Lankki hierotaan pyörivin liikkein kenkään, jolloin lankki levittäytyy tasaiseksi ja suojaavaksi kerrokseksi kengän pintaan. Nyt molempien kenkien pitää antaa kuivua. Nahkaöljy on myös hyvä tuote nahkalle ja levittäminen tapahtuu helposti rätin avulla. Saumat täytyy muistaa käsitellä riittävän hyvin, kuitenkaan ei liikaa öljyä kerralla, parempi käsitellä nahka pienemmällä määrällä useamman kerran. Vaha on perinteinen hyvä tapa käsitellä nahkaa, mehiläisvaha onkin tunnettu tuote.

Lankin kuivuttua on kiillotuksen vuoro. Ota saapassukka, pariton villasukka/rikkinäinen villasukka tai puuvillainen rätti ja hiero kengän pintaa tasaisin vedoin. Kengän kärjen saa kiillotettua ottamalla kiillotuskankaan molemmista päistä kiinni ja vetelemällä tasaisin vedoin oikealle ja vasemmalle.  Jotkut putsaavat kengät veden kanssa, jotta lankkikerros tarttuisi mahdollisimman hyvin kenkien pintaan, ja näin antaisi parhaimman suojauksen vettä ja kosteutta vastaan.

Armeijavarusteita myyvistä kaupoista kuten Varustelekasta löytyy hyvää huoltosarjaa halvalla, mutta myös kenkäkaupoista saatavat tuotteet ovat käyttökelpoisia. Huoltosarjaan kuuluu harja tai kaksi, lankkia sekä mahdollisesti mehiläisvahaa. Jotkut ostavat vielä kosteutta/vettä hylkivän spray-pullon, etenkin jos maasto on erittäin märkää.

Kuvassa näkyy BW kenkälankki, kaksi kenkäharjaa, purkki hunajannahkarasvaa ja muutama lankin levitykseen & kiillottamiseen sopiva väline (kaksi sukkaa ja rätti). Näillä pärjää tavallisesti kenkien huollossa ihan riittävän hyvin.

Kengänomistaja päättää itse omien kenkiensä huoltamisesta. Toiset tekevät perusteellista työtä, toiset vähän ”oikaisevat” kenkien huollossa. Oikaisu tarkoittaa, että putsaus jää puolitiehen, mikä johtaa kengän käyttöiän vähenemiseen. Hyvään kunnossapitoon kuuluu myös kenkien sisäänkävely ennen suurempaa käyttökertaa, tällöin kenkä pääsee muotoutumaan jalkaasi sopivaksi ja käyttö on mukavampaa. Kenkiin kannattaa panostaa myös kunnon sukkien ja pohjallisten muodossa. Pohjalliset kannattaa poistaa kengistä silloin et käytä niitä. Pidemmillä vaelluksilla tai airsoftissa kannattaa pitää pari kuivaa sukkaparia mukana. Näin jalat pysyvät kuivina ja mukavuus paranee kun vaihdat sukat muutaman kerran päivän kuluessa. Sukat ja kengät täytyy lisäksi kuivattaa sekä huoltaa kengät em. ohjeiden mukaan käytön jälkeen. Näin takaat pidemmän käyttöiän ja parhaan käyttökokemuksen jatkossa.

Hyviä harjaushetkiä!

IMG_0506 IMG_0505 IMG_0508

 

Toimitus

2019-01-09T15:00:03+00:00