M05 RES maastopuku

/M05 RES maastopuku

M05 RES maastopuku

Suomen armeija päätti siirtyä nykyaikaan maastopuvustuksen osalta, kuvioita testattiin useita kertoja ja muutoksia tehtiin prosessin aikana. Uusi maastokuviointi todettiin huomattavasti vanhoja M62 ja M91 maastokuvioita paremmaksi. M05 maastopuku oli valmis mukaan lukien M/05 taisteluliivit taskuineen, nämä korvasivat aikaisemmat M62 ja M91 maastopuvut sekä vanhat kantolaitteet/taisteluvyöt (sotilasslangilla tetsarit), joita käytettiin välittömästi taistelussa tarvittavien tarvikkeiden ja välineiden kantamiseen. SA M05 taisteluliiviä on myös saatavilla Varustelekasta. Ensimmäiset M05-varusteet otettiin käyttöön vuoden 2007 aikana, ja kuviolla alettiin korvaamaan vanhempaa M91-kuviota. Varustelekan puku on mukava päällä ja toimii metsässä kuin metsässä. Aavikolla puku ei toimi kovinkaan hyvin, ellei vihreätä kasvillisuutta ole jonkin verran. Saharan hiekka-autiomaahan tämä ei todellakaan sovellu ainakaan maastoutumisen kannalta. Afganistanin kriisinhallintaoperaatiota varten on kehitetty M/04 hellepuku.

M05 puvun tiukka lisenssi purettiin, joten Varusteleka kehitti ns. oman M05 RES maastopuvun. Puku valmistetaan Virossa, kyseinen tehdas on pitkään valmistanut tuotteita mm. puolustusvoimille ja muillekin viranomaisille. Laadunvalvonta on taattua, koska puolustusvoimat ovat asioiden suhteen hyvin tarkkoja. Lekan pukuun on tehty joitakin muutoksia verrattuna armeijan viralliseen M05 maastopukuun. Takkiin on lisätty kaksi käytännöllistä reilun kokoista hihataskua ja hihan suiden kiristyssysteemiä on parannettu. Housujen sivutaskut on tehty syvemmiksi ja reisitaskut vähän suuremmiksi.

Maastopuvun takista löytyy 4 vetoketjutaskua. Kaksi taskua ovat rinnan kohdalla ja kaksi vyötärön seutuvilla. Oikeassa hihassa on pieni tarralla kiinnittyvä tasku esimerkiksi ensisiteelle. Vasempaan hihaan on helppo kiinnittää velcro-pinnalle menevät taistelutunnukset kiinni (hihalippu, joukko-osastotunnus ja koulutushaaramerkki). Nimitarralapullekin löytyy oma paikkansa ja sotilasarvolle. Housuista löytyy neljä taskua, kaksi normaalia housuntaskua ja kaksi tarranauhalla kiinni menevää taskua reidessä. Housuista löytyy myös polvien kohdalta extra-kangaspalat, joihin voi laittaa sisälle polvisuoja-materiaalit ja nämä polvisuoja-läpät menevät kiinni velcrolla.

Materiaali Varustelekan maastopuvussa on 50% puuvillaa ja 50% polyesteriä. Housuista löytyy vetoketjulla varustettu sepalus, unohtamatta nappisulkua. M05 RES puvun housuista löytyy 5 cm levyiset vyölenkit ja ne ovat erittäin kestävän oloisia. Housujen sisäpuolella on kiristettävä kuminauha-systeemi, joten housut pysyvät paremmin jalassa. Lahkeensuissa on lisäksi kätevät kuminauhakiristykset.

M/05 puvun kuviointi on ns. pikselimössöä (= Digi-Camo eli digitaalinen maastokuviointi). Pikselikuviointi helpottaa maastoutumista verrattuna pyöreisiin kuvioihin, joita ovat esimerkiksi Suomen armeijan M/62-puku ja M/91-puku. Yhdysvaltojen Woodland-kuviointi on myös tätä ”pyöreätä” kuviota, kuten perinteinen DPM ja monet muutkin vanhemmat armeijoiden käyttämät maastokuvioinnit ennen nykyaikaisia pikselikuviointeja, jotka maastouttavat paremmin tarjoten parhaan mahdollisen suojautumisen sopivassa maastossa.

M05 RES maastopuvun housut vaikuttavat kestäviltä. Kesähelteillä ne eivät ehkä ole mukavimpia ja talvipakkasilla ovat turhan viileät. Maastopuvun alle kannattaa pukea riittävä lämmittävä alusvaatetus kylmissä Suomen talviolosuhteissa. Kaikkein parasta M05 RES puvussa on ehkä se, että niillä voit hämätä siviilejä, vaikka olet jo reservissä. Välillä on tultu kyselemään Softaajan toimittajalta aamujen määrästä, vaikka ohi on jo varusmiesajat.

Tätä Varustelekan tuotetta saa luonnollisesti Lekasta tilaamalla tai paikan päällä ostamalla. Kokoja löytyy isommillekin henkilöille, kokovalikoima on positiivisen laaja.

Hinnat Varustelekassa:

  • TST M05 RES maastotakki: 99,99 euroa
  • TST M05 RES maastohousut: 79,99 euroa
  • SA M05 taisteluliivi: 239, 99 euroa

Hinnat eivät toki ole mitään ilmaisia, kyseessä kun ei ole käytetty armeijan poistotuote, vaan ihan käyttämätön maastopuku mukaillen Suomen armeijan M05 maastoasua. Varustelekan kehittämä versio on jopa paranneltu verrattuna puolustusvoimien M05 maastoasusteesta. Toimituksen testaaja oli tuotteeseen erittäin tyytyväinen. Tämä on suositeltava hankinta esim. softaajille, jos vaan budjetti antaa myöten.

 

Toimitus

 

Linkit

Maastopuku:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Maastopuku

M05 maastokuvio:

https://fi.wikipedia.org/wiki/M05-maastokuvio

Suomen puolustusvoimien palveluspuku:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_puolustusvoimien-palveluspuku

Taisteluvyö:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Taisteluvy%C3%B6

SA M05 taisteluliivi:

https://www.varusteleka.fi/fi/product/sa-m05-taisteluliivi/13632

IMG_0165 IMG_0158 IMG_0156

2019-01-09T15:00:08+00:00