Pyörtyminen

/Pyörtyminen

Pyörtyminen

Airsoft-peleissä pyörtyminen voi johtua monesta eri syystä. Pelin ollessa aktiivisessa vaiheessa syöminen ja juominen monesti unohtuu tai jää liian vähäiseksi. Odotteluvaiheessa pitkään paikallaan seisominen voi myös johtaa pyörtymiseen. Dehydraation (kuivuminen) mahdollistaa helleolosuhteissa varsinkin, jos on pukeuduttu esim. sirpaleliiveihin. Pyörtyneen tajuttomuustila kestää muutamasta sekunnista minuuttiin yleensä. Mikäli tajuttomuus kestää pidempään, on syytä pyytää terveydenhuollon ammattilainen paikalle tai soittaa hätäkeskukseen (112). Pyörtyessään henkilö saattaa loukata itsensä vakavasti vaikka lyöden päänsä maahan, puuhun tai kiveen.

Oireet

– heikotus / horjuminen / epävarma olo

– voimakas pelkotila tai kiputila

– hikisyyden tunne

– kalpeus

– näön hämärtyminen / näkökentän kaventuminen

– pahoinvointi tai oksentelu

– voimakas yskiminen

– syömättömyys

– hyperventilointi ( liiallinen hengittäminen)

Hoito

Mikäli pyörtyminen johtuu nestehukasta, niin hoitona on veden juottaminen henkilölle. Helteellä etenkin pyörtynyt viedään varjoisaan paikkaan esim. puun alle suojaan. Isoissa peleissä järjestäjien on syytä varautua pyörtymisiin . Pyörtynyt asetetaan makuuasentoon alaraajat kohotettuna 45 asteen kulmaan. Lievemmin oireilevat laitetaan makuulle maahan ja varmistetaan elintoiminnot ja seurataan pyörtyneen vointia sekä huolehditaan riittävästä nesteytyksestä. Mikäli pyörtynyt ei toivu kohtuuajassa, on syytä hälyttää paikalle ambulanssi ja hoitohenkilöstö huolehtii potilaan jatkohoitoon.

Ennaltaehkäisy

Pelaajan kannattaa pitää mukanaan pelissä vähintään yhtä juomapulloa tai vesipulloa. Respatessa pitää nauttia vettä riittävästi.  Mehut, limonadit tai energiajuomat eivät ole suositeltavia. Suoraan päähän kohdistuvaa auringonpaistetta on aina syytä välttää ja käyttää päähinettä. Hakeudu siis varjoon ja vältä myös pitkään paikallaan seisomista. Nestehukka/pyörtyminen voi tapahtua myös talvella, tämä täytyy pitää mielessä. Näin kesän ja helteiden takia sekä pelaajien että pelinjärjestäjien kannattaa pitää asia mielessä. Pelinjärjestäjien velvollisuuksiin kuuluu muistuttaa asiasta pelaajia ja järjestää riittävä vesihuolto. Ensiapuvalmiuden ylläpito kuuluu pelin järjestäjälle.

 

Waltres

 

Lähteet:

Wikipedia: pyörtyminen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Py%C3%B6rtyminen

Pyörtyminen. Lääkintäeverstiluutnantti Eero lehmuskallio. Suomen sotilas 5/2003.

2019-01-09T14:59:55+00:00