RPK airsoft-pikakivääri

/RPK airsoft-pikakivääri

RPK airsoft-pikakivääri

Tämä kuuluisa venäläinen (neuvostoliittolainen) ase on maailmalla edelleen suosittu ase erilaisissa konflikteissa ja monen maan armeijankin käytössä. Ase on nostalginen ja on kuuluisan Mihail Kalashnikovin suunnittelema. RPK kehitettiin samaan aikaan AKM rynnäkkökiväärin kanssa 1950-luvulla. Oikea RPK pikakivääri käyttää samaa patruunaa kuin AK-47 eli 7.62 x 39mm. Sama ammustyyppi sopii siis rynnäkkökivääriin ja “kevyeen pikakivääriin” RPK. Konekiväärien ja aikaisempien pikakakiväärien kaliiberina oli yleensä kivääripatruuna, Suomessa ja Neuvostoliitossa 7.62 x 53R(54R). Tällaisia pikakivääreita olivat mm. Lahti-Saloranta M/26 ja kuuluisa Emma eli neuvostoliittolaisten kehittämä Dektarjev.

Toimitus sai käsiinsä vanhan SRC:n valmistaman airsoft-version tästä legendaarisesta aseesta. Tässä on muoviset osat metallin lisäksi. RPK eroaa esim. AKM-rynnäkkökivääristä vahvemmalla rungolla, pidemmän ja raskaamman piipun sekä piipun alla olevan taitettavan etutukin takia. Kahva on myös hieman erilainen, kuten aseen peräkin. Tähän aseeseen on vaihdettu teräksinen runko, alkuperäinen “murometallinen” runko hajosi perän kiinnikkeiden osalta jo ensimmäisessä pelissä. Aseen perä on aika ahdas, vanhoja isompia akkuja ei saa sisään ilman että jättää perälevyn pois ja teippaa akun kiinni. Perälevy myös irtoaa aika helposti taistelutilanteessa eli se kannattaa teipata kiinni sähkäerkalla. Etujalat voi teipata kanssa mustalla sähkömiehen teipillä, jos ei ole tarvetta bipodin käytölle.

Aseesta löytyy nykyään monia eri versioita markkinoilta, puuperäiset ja täysmetalliset löytyvät ainakin CYMA:lta. RPK voi hyvin toimia ryhmän tulitukiaseena, varsinkin jos siinä on rumpulipas. Lähitaistelutilanteisiin tai asutuskeskustaisteluihin ase ei kovin hyvin sovellu. RPK on yli metrin mittainen ja painavakin kantaa, lisäksi varsinkin viritettynä soveltumaton läheltä ampumiseen. Viritetyissä aseissa kannattaa käyttää painavampia kuulia eli 0,25g tai 0,28g. Tulitukiaseiden käyttäjien tulee tietää vastuunsa aseen käytöstä ja noudattaa varoetäisyyksiä. Sidearm on suositeltava, pistooli tai revolveri oman mieltymyksen mukaan.

Tekniset tiedot:

Nimi: RPK SRC

Väri: Musta, puu

Materiaali: Metalli, muovi

Rataslaatikko: Versio 3

Hop-up: säädettävä

Toimintatapa: Kerta- ja sarjatuli

Käyttövoima: Sähkö (EAG)

Lipas: AK-sarjan lipas (voi olla regu, hi-capa tai rumpulipas)

Akku: 7.4v ja 8.4v suositeltavat

Aseen pituus: noin 1070 mm

Paino: noin 4,3 kg

Bipodi: aseessa on etujalat

Lähtönopeus: vaihtelee aseittain, kyseessä on viritetty SRC:n versio eli menee tasolle 140-150 m/s 0,2g kuulalla (toimituksen kronometri jälleen hukassa, sorry)

Tämä toimituksen testaama ase on nähnyt aikaa jo noin kymmenen vuotta pelikentillä, lisäksi asetta on korjailtu sekä viritetty. Kaikki AK-47 lippaat eivät sovi ainakaan viritettyihin RPK-airsoft pyssyihin (kuten tämänkin aseen kohdalla havaitsimme), voi siis vaatia sopivan lippaan etsimistä tai pikku viilausta. Ongelmana viritetyissä aseissa on kestävyys. Mikäli ammutaan liian pitkiä sarjoja ja asetta käytetään paljon, niin rattaat/rataslaatikko hajoavat jossakin vaiheessa. Ase kannattaa virittää vain kohtuudella. Lisäksi pitää muistaa, että monilla pelinjärjestäjillä on aika tiukat virirajat ja tämä ase ei mene läpi monissakaan peleissä kronotuksessa. Tämä RPK oli silti kaikesta huolimatta nostalginen kokemus testata.

IMG_3513

Toimitus

Linkit:

RPK Wikipedia Suomi:

https://fi.wikipedia.org/wiki/RPK

RPK Wikipedia english:

https://en.wikipedia.org/wiki/RPK

2019-01-09T14:59:54+00:00