Skenaarioiden hinnat

/Skenaarioiden hinnat

Skenaarioiden hinnat

Pelien hinnat ovat aina puhuttaneet pelaajia. Viikonloppupeli omalla airsoft-yhdistyksen alueella on yleensä ilmainen. Suuremmat kalustoa ja proppeja sisältävien pelien hinnat ovat kalliimpia ja närästävät monia pelaajia. Miksi maksaa 20-100 euroa jostakin skenaariosta puhuttavat pelaajia. Softaajan toimitus pyrkii avaamaan aihetta eri näkökulmista.

Ulkomailla suuret skenaariopelit kuten Berget Ruotsissa ja Border War Tsekeissä maksavat aika paljon. Tällaisen spektaakkelin järjestäminenkin maksaa paljon vaikka iso osa työstä tehdään ns. talkoohengellä. Ajoneuvokalusto, vakuutukset, viranomaismaksut, majoituspaikat, vesihuolto, ruokailupaikat, grillit, peseytymispaikat, parkkipaikat jne. eivät ole ilmaisia.

Pelien etukäteisvalmistelut vievät aikaa, vaikka ne tehtäisiinkin vapaaehtoistyönä, niin kuluja kuitenkin tulee. Toimistotarvikkeet, tietokoneet, sähkö, internetyhteydet, mainostaminen jne. maksavat. Sellaista asiaa kuin ilmainen lounas ei ole, sorry.

Iso peli vaatii jätehuollon järjestämisen. Vesihuolto pitää olla myös kunnossa. Laki vaatii pelinjärjestäjältä asianmukaisen ensiapuvalmiuden järjestämisen, tarvittaessa ambulanssivalmiuden ensihoitohenkilöstön kera. Vakuutukset tapaturmien varalta on oltava kunnossa. Mikään vastuuvapautuslomake ei todellakaan vapauta pelin järjestäjää vastuusta mikäli jotakin vakavaa tapahtuu.

Mikä on oikea hinta pelitapahtumalle? Viikonloppupeli voi olla ilmainen tai sitten nimellinen esim. kahden euron maksu. Airsoft-yhdistysten jäsenille viikonloppupelit ovat monesti maksuttomia. Tavanomainen metsäisellä alueella pelattava skenaario on yleensä hintaluokkaa 5-10 euroa. Siihen sisältyy pelioikeus ja lisäksi pitäisi kuulua ensiapu, juomavesi ja vakuutukset. Näin ei aina ole vaikka laki sitä edellyttääkin. Puutavaraa saa ilmaiseksi jos tai kun vaan viitsii kysyä. Talkootyöllä saadaan kohtuullisesti rakennettu pelialue kuntoon. Ystävällisiä maanomistajia kyllä löytyy, jotka antavat maa-alueen ilmaiseksi käyttöön kunhan huolehditaan jätehuolto ja alueen kunnossapito, eikä vahingoiteta puustoa tai luontoa muutenkaan.

Suuret pelit kuten Taisteluosasto Parola ja Berget, niidenkin hinnat herättävät kritiikkiä. 70-100 euroa pelistä. Mitä sillä saa, onko kaikki vakuutukset kunnossa, mihin rahat kuluvat? Entä verot, ovatko ne maksettu ja muutkin viranomaismaksut hoidettu? Tämä voi mietityttää useita pelaajia. Menevätkö kaikki rahat pelin todellisiin kuluihin. Tätä moni pelaaja pohtii. Pelien budjettien julkistaminen voisi poistaa nämä epäilykset, ja olisi avointa kommunikointia pelaajien ja pelinjärjestäjien kesken.

Suomessa jos peli maksaa yli 10 euroa alkaa poru. Isot 500-1100 pelaajien skenut aiheuttavat kovan kitinän. Miksi peli on niin kallista? Suomessa on edelleen kova lama ja sama koskee softausta. Rahat ovat tiukassa ja työttömyys yms. rajoittaa harrastusta, tätä vaan eivät kaikki tahdo ymmärtää. Raha ei kasva puissa ja moni harrastaja joutuu elämään tosi tiukasti harrastuksensa kulujen kanssa. Softaus ei ole mikään elitistilaji kuten hevosharrastus tai golffaus, mitenkään näitä lajeja mollaamatta.

Skenaarioon vaaditaan myös opasteet pelipaikalle sekä tienohjaajat, etteivät pelaajat eksy.  Joissakin peleissä on käynyt niinkin, että joku ajaa autolla ohi, kun ei ole ollut kunnolla näkyviä kylttejä ja huomioliivisiä tienohjaajia.

Airsoft-skeenarioissa on välillä ruokailu, joko ulkoistettu tai esim. soppatykin vuokraus joltakin yksityisyrittäjältä. Pelin hinta nousee muutamilla euroilla, ehkä kymmenellä maksimissaan – riippuen tosin ruoasta ja raaka-aineista. Pitää myös ottaa huomioon, että ruoan tekoon vaaditaan hygienia-passi sekä osaava kokki, jotta ruoka olisi maittavaa. Nuotiolla paistetut makkarat eivät ole ns. kunnon ruokailu verrattuna esimerkiksi jauhelihakeittoon, jota joissakin peleissä on saanut santsata. Harvemmin sitä näkee 15 euron skenaariopeliä, jossa on kunnon ruokatauko pelin aikana. Ulkoistettu ruokailu on monesti kallista ja hinta-laatu suhde näin ollen ei ole kovin hyvä.

Logistiikka peleihin ei myöskään ole niin yksinkertaista. Joku pelaaja kyseli pelinjohdolta, että ”eikö tämä ole helppoa tienestiä?”. Vesien kuljetus, ruoan kuljetus, soppatykin kuljetus, raaka-aineet ruokaa varten, ensiavun järjestäminen, varusteiden vuokraus, verot ja vakuutukset. Listaa riittää, mutta toivottavasti suurin osa pelaajista ymmärtää tämän jälkeen, että pelien järjestäminen ei ole todellakaan ilmaista.

 

Toimitus

2017-07-17T17:00:08+00:00