Some ja airsoft

/Some ja airsoft

Some ja airsoft

Some tarkoittaa sosiaalista mediaa, johon sisältyy mm. Facebook, IRC-Galleria, Twitter, Wikipedia, YouTube, WhatsApp, uutisten kommentointipalstat, foorumeilla tapahtuva keskustelu jne. Someraivo on yksi nykyaikana syntynyt ilmiö, joka ei tunne rajoja. Vihapuheita voi lukea päivittäin eri nettipalstoilta, nettilehdistä yms. liittyen erilaisiin asioihin tai ihmisiin. Airsoftia kohtaan on myös hyökätty somessa, etenkin ihmiset joilla on ennakkoluuloja harrastajia kohtaan. Pyssyillä leikkivät pojat ja tytöt, miehet ja naiset ovat heidän mukaansa natseja, militaristeja, asehulluja jne. Airsoft löytyy välillä uutisista, yleensä kuitenkin negatiivisessa yhteydessä kuten airsoft-aseen hallussapidosta yleisellä paikalla tai ryöstöaseena. Nämä ovat valitettavia asioita ja monestikaan airsoft-pyssyn väärinkäyttö ei mitenkään liity itse airsoft-harrastukseen.

Airsoft on kuitenkin kaikesta huolimatta yksi turvallisimmista harrastuksista hyväksyttyjen silmäsuojainten/kasvomaskien kanssa. Softaajien on vaikeata ymmärtää kaikkea vihaa ja ennakkoluuloja tätä harrastusta kohtaan. Jotkut kuitenkin onneksi antavat positiivista palautetta, osa taas ei ymmärrä koskaan tämän harrastuksen hienoutta. Airsoft ja paintball harrastuksina menevät edelleen sekaisin suurelta osalta suomalaisista, ennakkoluulot lienevät samanlaisia molempia lajeja kohtaan. Lehtiartikkeleissa ja netissä on aikanaan puhuttu airsoftiin liittyen mm. ”lapsisotilaista”, sotimisesta jne.

Sosiaalisessa mediassa on valitettavasti viime vuosina ilmennyt vihakampanjoita (someraivo) monesti ilman mitään todellista syytä. Someraivo voi airsoftissa kohdistua yksittäiseen pelaajaan, tiimiin, yhdistykseen, pelinjärjestäjään tai airsoft-kauppaan. Someraivo saa alkunsa yleensä yhden tai useamman henkilön aloittamasta parjaamiskampanjasta, johon muut liittyvät vaikka eivät välttämättä tiedä mitä on oikeasti tapahtunut tai olleet edes tapahtumapaikalla. Raivo vaan kasvaa ja yhä useampi liittyy hallitsemattomaan someraivoon ymmärtämättämättä mahdollisia seurauksia. Netissä tehty parjaus/solvaus täyttää usein kunnianloukkauksen kriteerit ja voi johtaa oikeusprosessiin pahimmillaan. Rangaistus kunnianloukkauksesta Suomessa on sakko tai vankeus enintään kuusi kuukautta (Rikoslaki 531/2000 § 9) ja tuomitulle voidaan määrätä korvaukset maksettavaksi loukatulle henkilölle tai organisaatiolle.

Aktiiviset pelaajat ovat luoneet Suomen airsoftin eteen asioita, joilla olisi mahdollista parantaa harrastuksesta syntyvää mielikuvaa. Tämä vaatisi myös sitä, että harrastajat alkaisivat puhaltamaan yhteen hiileen ja lopettaisivat internetissä provokaatiot, ”foorumisodat” ja somenraivon lietsomisen. Nämä ilmiöt eivät paranna lajin mainetta yhtään, vaikka kampanjaan liittyneet toki pääsevät purkamaan omaa pahaa oloaan tai ajamaan omaa asiaansa/strategiaansa. Vaikka somessa olisi negativiinen kuva airsoftaajista, niin some on silti auttanut harrastajakuntaa pysymään yhdessä mm. Facebookin ja Softaajan foorumin sekä airsoft-yhdistysten foorumien kautta.

Hölmöläisiä näyttää riittävän aina pyssyuutisiin ja someraivoajiin. Vaikeata on vaan usein ymmärtää, mitä jotkut henkilöt saavat irti toisten solvaamisesta tai negatiivisten asioiden levittämisestä täysin perättömästi. Tulevaisuudessa ehkä internet rauhoittuu, kun ns. ”trollit” lopettavat toimintansa. Ihmisten pitäisi oppia sopimaan välinsä muulla tavalla kuin internetissä typerästi riehumalla ja provosoitumalla.

Toimitus

Linkit:
Sosiaalinen media:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sosiaalinen_media

Raivo:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Raivo

Miten selättää someraivo? Professori vastaa:
http://yle.fi/uutiset/miten_selattaa_someraivo_professori_vastaa/8711228

Someraivon uhrit:
http://www.image.fi/image-lehti/someraivon-uhrit

Kunnianloukkaus Laki 24.fi:
http://www.laki24.fi/riri-rikokset-yksityisyyden_rauhan_kunnian_loukkaaminen-kunnianloukkaus/

Kunnianloukkaus (531/2000 9 §) ja törkeä kunnianloukkaus (531/2000 10 §):
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2000/20000531

2019-01-09T15:00:29+00:00