Tarkka-ampujan rooli

/Tarkka-ampujan rooli

Tarkka-ampujan rooli

Kaikki airsoftaajat ovat tainneet joskus pelissä kuulla, kun kuula viuhahtaa korvan ohi senteillä. Sitä ääntä ei unohda. Sabaton taisi laulaa jotenkuten ”You’re in sniper’s sight” eli vapaasti käännettynä ”olet tarkka-ampujan tähtäimessä”. Yleinen reaktio on heittää munat turpeeseen tai juosta kovaa pois paikalta.

Mikä sitten on tarkka-ampuja eli tuttavallisemmin ”snipu”? Tarkka-ampuja yleensä on silmätemppujen mestari ghillie-asussaan varustettuna tehokkaalla kiväärillä, josta löytyy melkein aina kiikaritähtäin. Jotkut naamioivat ampumisen äänen vielä äänenvaimentimella. Lyhyesti sanottuna, tätä pelaajaa et näe etkä kuule. Ainoa turva on ryhmäsi, taisteluparisi tai nopeat jalkasi.

Kiteytettynä edellä mainittuja asioita yhteen, niin tarkka-ampujan rooli on vaativa. Hyvä tarkka-ampuja voi pidätellä kokonaista ryhmää taktisesti hyvin valitusta paikasta. Kokenut ”sniputtaja” voi pudottaa komentajan tai suorittaa yksin tehtäviä, joista rivimies voi vaan unelmoida. Sotahistoriasta löytyy muun muassa tapaus, jossa amerikkalainen tarkka-ampuja ampui korkea-arvoisen upseerin ollessaan yksin vihollisen vartioimalla alueella. Tämä ”sniputtaja” ryömi kaksi tai kolme päivää saadakseen upseerin tähtäimeen.

Nykyajan tarkka-ampujalla on mukanaan tähystäjä, joka tarkkailee luotien lentorataa ja tuulen voimakkuutta. Tähystäjä kertoo tuulen suunnan ja luodin osumispisteen ampujalle, jolloin tarkka-ampuja saa tarkan tiedon mihin tähdätä. Airsoft-peleissä olen huomannut, että tarkka-ampujalla on usein taistelupari, jolla on aseenaan sarjatuliase tai kivääri. Tarkka-ampujan taisteluparin olisi hyvä omata sarjatuliase, jolla voi antaa suojatulta asemista siirtymisen välillä. Omasta kokemuksesta olen oppinut, että yksinäänkin ”sniputtaja” on vaarallinen vihollinen pelikentällä.

Tarkka-ampujaan ei kannata suhtautua vähättelevästi esimerkiksi tavalla ”Eihän tuo jaksa juosta” tai ”Eihän toi tee muuta kuin makaa turpeessa”. Tarkka-ampujan rooli vaatii fyysistä kuntoa, koska näkymättömänä tai varjona metsässä oleminen ei ole helppoa. Hyvään ampumispaikkaan pääseminen vaatii ryömimistä ase kannossa. Tarkka-ampuja ei voi juosta pystyssä paikasta A paikkaan B, koska se paljastaisi tarkka-ampujan olinpaikan (joka johtaisi sarjatulen alle joutumiseen). ”Sniputtaminen” on siis yleensä aikaa ja kuntoa vaativaa toimintaa.

Tarkka-ampujan rooli ei ole vain maastoutua, vaan muuttua osaksi kasvillisuutta, olla yhtä luonnon kanssa. Hyvä tarkka-ampuja liikkuu ääneti, rauhallisesti, eikä huido suolla häiritseviä hyttysiä. ”Sniputtajan” täytyy joskus maata paikoillaan pidempiäkin aikoja eli tehtävä tai rooli vaatii aikalailla kärsivällisyyttä. Tarkka-ampujan rooli ei todellakaan sovi kaikille pelaajille.

Mikäli tarkka-ammunta kiinnostaa enemmän, niin Simo Häyhän saavutuksista löytyy Googlesta osviittaa. Youtubestakin löytyy englanniksi dokumentteja tarkka-ampujista.

 

Apache

 

Linkit:

Simo Häyhä (Wikipedia): https://fi.wikipedia.org/wiki/Simo_Häyhä

Tarkka-ampuja (Wikipedia): https://fi.wikipedia.org/wiki/Tarkka-ampuja

Tarkkuuskivääri (Wikipedia): https://fi.wikipedia.org/wiki/Tarkkuuskivääri

2015-12-07T14:36:22+00:00