Tulituen rooli

/Tulituen rooli

Tulituen rooli

Tulituki on ryhmän tai joukkueen kannalta tärkeä. Ilman tulitukea rakennetun alueen tai maastoutuneiden vihollisten ampuminen on vaikeata tavalliselle rivisotilaalle. Tulituki ampuu, jolloin vihollinen suojautuu – kukin minnekin parhaalla katsomallaan tavalla.

Tulituki antaa tietylle tulisektorille suojaavaa tulitusta, jolloin rivisotilaat voivat edetä. Sitten kun vihollisten päät ovat munia myöden turpeessa, heillä ei ole mahdollisuutta tai paikkaa josta ampua ottamatta osumaa. Suojatulen antaminen oikealla momentilla (= suojatulta annetaan tietty aika hyökkäyksessä tai tulituki antaa muuten vaan himskatisti kuulia ulos piipusta) kuluttaa paljon ammuksia, mutta tietyn alueen valtaaminen on paljon helpompaa, kun vastustaja yrittää puolustaa epätoivoisesti. Puolustaessa taas sulkumomenttina tulituella isketään vastustajan pelaajat ja heidän yrityksensä vallata alue.

Tulitukea antavat aseet ovat välillä yliarvostettuja tai aliarvostettuja. Jotkut painavat huomattavasti enemmän kuin normaalit rynnäkkökiväärit. Voihan siitä AK-47:sta toki tehdä ”tulitukiaseen” 600 kuulan lippaalla, mutta hei ihan oikeasti, tulitukiaseessa on yleensä yli 1000 panosta. Tulitukiaseeksi voi jotenkin saada AK 47 rynnäkkökiväärin laittamalla siihen  2000 kuulaa sisältävän rumpulippaan, kuitenkin suosittelisin sopivammaksi tulitukiaseeksi esim. RPK pikakivääriä tai konekivääriä.

Saksalaisilla oli toisen maailmansodan aikaan mm. Omaha Beachilla bunkkereita, joista MG-42 konekiväärit tulittivat suoraan rantautuvia amerikkalaisia vastaan. Amerikkalaiset kärsivät suuria tappioita hyökätessään suojautuneita saksalaisia vastaan rannikkokaistaleille. MG-42 ampui todella nopeata sarjatulta verrattuna esim. jenkkien .50cal-konekivääriin. Parhaiten varmaankin ovat Omaha ja Utah-rannat tiedossa suhteellisen monella pelaajalla, koska ne esiintyvät erittäin monessa sotapelissä.

Airsoftissa olisi hyvä muistaa pari asiaa, kun tulitukiase on omien puolella. Älä juokse missään nimessä konekiväärin tulilinjalle. Turha sitten syyttää omia aktiivisesta liipaisinsormesta, jos itse mokaat. Toinen asia – missään aseessa ei ole ns. ”loputonta lipasta”, vaikka elokuvissa sellainen välillä esiintyy. Tulitukimiehen tarvitsee joskus ladata lipas tai työntää uutta lipasta sisään. Tulitukimies antaa suojaa, mutta ei kykene antamaan sitä loputtomasti. Ryhmän tehtävänä on suojata tulitukimiestä lippaan vaihto tilanteessa, yleensä konekiväärimiehellä on ns. suojamies ja ammusten kantaja ainakin WWII-peleissä.

Tulituki antaa lisää taktikointivaraa, jolloin pelillinen strategia muuttuu omalle joukolle positiiviseen suuntaan. Vastapuoli menettää etulyöntiasemansa tällaisessa tilanteessa. Elokuvissa voi nähdä miten tulitukimiehen pitäisi toimia ja minne tulituen pitäisi sijoittua. Avaralla peltoaukealla ei ole pahemmin suojaa, joten eliminoituminen on suhteellisen todennäköistä.

Ryhmän toiminnan kannalta tukituki on siis hyvin tärkeätä, niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa. Ryhmä saavuttaa parhaan suorituskykynsä, kun tulituki toimii, ja ryhmä suorittaa määrättyä tehtäväänsä hyvin johdettuna ja määrätietoisesti.

Apache

Linkit:

MG-42

https://fi.wikipedia.org/wiki/MG-42

Browning M2

https://fi.wikipedia.org/wiki/Browning_M2

2017-06-04T20:38:23+00:00